1topibsen.gifHar du noen gang følt deg misforstått? At du er blitt satt i bås? Har tanken streifet deg at livet går i feil retning? Ibsens diktning hadde veldig mye å si for sin samtid, og hadde store ringvirkninger da, men det som er så utrolig, og som gjør at det er verdt å åpne et museum for ham er at det er like aktuelt i dag.

Vi har dramaer som Brant, Villanden, Hedda Gabler og mange flere, som de aller fleste kan relatere seg til, om ikke alt, i så fall til deler av det. Personene i dramaene møter skilleveier og hindringer man møter som menneske, uansett hvilket tiår man lever i. Det er så mange dybder i verkene hans, og de tolkes på utallige måter, men det er også slik de var ment. Det skulle helst være en tolkning per tilskuer. Ibsen sier selv via sin figur Per Gynt "Man skal ej læse for at sluge, men for at se, for at bruge." Det er meningen at man skal se seg selv.

Ibsen ville ikke kun sette kvinnenes situasjon under mikroskopet, han ville sette hele samfunnet og hver enkeltes rolle, under debatt. Han kjempet for et fritt norge. Ikke fritt i den forstand som de kjempet for i 1814 og 1905, men frihet for hver enkelt. At samfunnets moraler og krav til oppførsel satte menneskene i bås slik at de ikke kunne realisere seg selv. "Norge er et fritt land, fullt av ufrie mennesker", uttaler Ibsen. Han ville at alle skulle ha mulighet til å være seg selv. Han var altså ikke kun kvinnenes forkjemper, men også individualismens, Noe vi i dag nyter svært godt av.

Jeg personlig har funnet meg selv i mange av Ibsens verker. Det har mang en gang gått opp for meg hvordan jeg selv kan oppfattes, uten at det nødvendigvis var min intensjon, eller hvordan dårlig kommunikasjon kan gjøre bagateller til store fjell. Det er nettopp slike ting som blir fremstilt med en utrolig skriveevne i hans diktning.


"Man må have noget at digte på, et livsinnhold. Har man ikke det, så digter man ikke, man skriver kun bøger."
Dette, som Ibsen skrev i et brev til Laura Kieler viser at Ibsens diktning kom fra hans eget liv. Ting han selv var engasjert i, ting han selv brant for, ting han selv har kjent på kroppen. Det er mye jeg kan si og utdype om Ibsen's liv og hans verker, men det er ingen som kan si det bedre enn han selv har gjort gjennom flere tiår, med samfunnsengasjert diktning.Header hentet (09.02.11) fra:
http://www.henrikibsen.no/front.asp?Page=0