1topibsen.gif


Kvinnesaken
Henrik Ibsen er en inspirasjon for oss alle. Og mest av alt inspirerte han datidens kvinner. De begynte å kjempe for sin frihet. En frihet vi nå lever.
Men vi glemmer av og til å nyte den, å være takknemmelige for den. For datidens kvinner hadde ikke frihet. De var avhengige av mennene i sine liv.
Valg var ikke noe de hadde. Muligheter var ikke noe de hadde. De måtte ha tillatelse av mannen til alt her i livet. De kunne ikke en gang spise hva de ville.
Som i et dukkehjem hvor Nora spiste makroner i skjul. Ba Helmer om penger slik at hun kunne kjøpe julegaver til barna og mat til familien sin.
Det veldig viktig for meg at jeg får åpnet min konto i banken, det er viktig for meg å gå i butikken å kjøpe hva jeg vil og hva jeg trenger. Det er viktig for meg å bo alene, det er viktig for meg å kjøpe min egen leilighet, det er viktig for meg å ha mitt eget hus, det er viktig for meg å ha min egen bil.
Mye av dette er fordi noen kvinner ble inspirert av hva Ibsen skrev. Og selv om Ibsen selv sa han at ikke helt viste hva kvinnesaken var, så skrev han om sterke kvinner, kvinner som til slutt tok ansvar for seg selv. Og igjennom disse kvinneskikkelsene inspirerte han kvinner til å kjempe for sin egen frihet til å velge.
Dette er en frihet de har skaffet oss. En frihet vi nå tar forgitt i vårt land, men en frihet kvinner ikke har i mang andre land. Kvinner Ibsen kan inspirere i dag, selv om han er død er hans skrevne ord fortsatt levende og gjeldende i dag.
For meg betyr Henrik Ibsen min frihet til å velge. Min frihet til å være min egen herre. Min frihet til å leve mitt liv, et livet jeg vil leve.
Men han betyr også ansvar, ansvar for meg selv og for mitt liv. Og ansvar er vanskelig, men ingen byrde, det er et privilegium jeg med glede omfavner. Et privilegium jeg gleder meg over.
Så når jeg står her i dag, ved åpningen av dette museet til ære for Henrik Ibsen, kjenner jeg gleden strømme igjennom årene mine.
Men mest av alt føler jeg meg beæret over å få lov til å være med på en slik begivenhet. Jeg kan stolt si et jeg som Ibsens kvinner er fri.
ibsen-henrik2.jpg

Født: 20. mars 1828

Død: 23. mai 1906
Fødested: Skien
Bilde hentet fra:
http://www.enotes.com/topic/Henrik_Ibsen
Header hentet (09.02.11) fra:
http://www.henrikibsen.no/front.asp?Page=0